Lluís Serra Majem , metge defensor de la dieta mediterrània .

“L’oli d’oliva verge extra tonifica i és antidepressiu “

VÍCTOR – M . AMELA – 14/04/2010 .

Tinc 50 anys . Vaig néixer a Barcelona i viu a Gran Canària . Sóc catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública . Sóc president de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició . Sóc president de la Fundació Dieta Mediterrània . Casat , quatre fills . De centreesquerra. Tinc fe .

Què esmorza vostè ?

Una torrada de pa integral untada amb oli d’oliva verge extra i una mica de pernil ibèric ( o de formatge curat d’ovella ) . I un bon suc de taronges espremudes .

Això és dieta mediterrània ?

¡ Plenament ! A casa sempre esmorzo així .

Què és dieta mediterrània ?

Una dieta que a la seva base hi ha tres aliments : oli d’oliva , farina de blat , vi de raïm .

I ja està ?

Més hortalisses , llegums , verdures i , de postres , fruita de temporada . Sumeu-hi bolets . I fruita seca . I mel . I lactis fermentats : iogurt , quallada , formatge … , de cabra i ovella .

I llet de vaca ?

També , però menys . I les dones han de prendre més dosis de llet que els homes .

I carn i peix ?

També , però quatre peces de peix a la setmana , contra dos de carn .

Qualsevol tipus de carn ?

Les carns blanques són més sanes que les vermelles . ¡ Hispania significa terra de conills ! I pollastre , xai , porc … I vedella . Però millor integrar aquesta carn en un guisat , en una albergínia , lasanya , caneló … I , de tant en tant , un excel · lent entrecot o filet .

¿ I ous ?

Un parell de nits per setmana sopo truita de patates i una amanida de tomàquet . Faig altres sopars amb verdura bullida (mongetes , pèsols , amanida … ) i peix .

I al migdia ?

Si és estiu , no hi ha menú més mediterrani que un gaspatxo i unes sardines fregides . O una amanida variada i una peça de tonyina . O un plat de pasta i una amanida . Bon pa , sempre . I , de postres , fruita del temps .

I si és hivern ?

Un arròs amb conill , o una pasta amb verdures o amb tonyina … O un plat de cullera : unes mongetes amb cloïsses ( o bacallà ) , amb la seva pastanaga , el seu sofregit … Un fidel termòmetre d’adhesió a la dieta mediterrània és la resposta a aquesta pregunta: fas sofregit ?

Ai , ai …

Oli d’oliva , all ( sense el germen ) , ceba , tomàquet … ¡ Mediterrani pur !

Bé: potatge amb el seu sofregit , i què més ? I una amanida verda . Oda tomàquet. M’agrada barrejar enciam trocadero , escarola i ruca . I créixens . Les amanides , sempre ben amanides amb vinagre de vi (és antioxidant ! ) I oli d’oliva verge extra .

¡ Oli per tot arreu , eh ? !

D’oliva . Verge extra . No escatimi en això . Utilitzeu-lo per tot . És garantia de salut !

¿ Fins a quin punt ?

El seu greix monoinsaturat és la més saludable del món . Conté polifenols . Un d’ells, el oleocantal , és antiinflamatori : dues cullerades d’oli d’oliva verge extra valen per una pastilla d’ ibuprofè en poder antiinflamatori ! El va publicar Science .

Amb quines implicacions salutíferes ?

Molts càncers i úlceres , hipertensions , obesitats , malalties … comencen per processos microinflamatorios : ingerir cada dia oli d’oliva verge extra prevé i pal · lia aquestes inflamacions !

D’acord : en quina dosi ?

De tres a sis cullerades soperes , repartides entre els àpats de cada dia . Aconseguirà més un altre notable efecte benèfic …

Quin ?

Redueix la depressió . Tonifica l’estat d’ànim . La dieta mediterrània ¡ ​​redueix un 35% la incidència de depressions !

Bàlsam físic i psíquic , doncs .

Les evidències són aclaparadores : vuit de cada deu infarts de miocardi s’evitarien amb adhesió a la dieta mediterrània . I nou de cada deu diabetis . I l’obesitat . I la hipertensió …

Quina gran estalvi suposaria en fàrmacs , metges , hospitals … !

Milions d’euros … Llàstima que només el 40 % dels joves continua avui dieta mediterrània , i sembla que decreixent …

Potser temin les calories de l’oli …

¡Error ! Aquesta dosi diària suposa de 200 a 500 calories : és molt poc , ja que al dia ens toca incorporar de 2.000 a 2.500 calories .

En quin indicador m’he de fixar per saber que em toca corregir la dieta ?

En el seu abdomen . El pitjor enemic és el greix abdominal : interfereix en el treball de la insulina … i condueix a la diabetis . Medeixis la cintura amb una cinta : si registra més de 100 centímetres , preocupis i actuï .

Què hauria de fer ?

Dieta mediterrània i exercici .

Quin exercici ?

Camini la feina a casa , pugi escales , agafi la bicicleta … Apagueu el televisor i surti de casa a practicar algun esport amb la seva família … dues o tres vegades per setmana .

I si em salto algun menjar … ?

Engreixarà més . No esmorzar res , o un café , ¡ engreixa més que esmorzar alguna cosa!

I si deixo de menjar pa ?

Acompanyar el menjar amb bon pa et sacia sense necessitat d’ingerir més quantitats de menjar : deixar el pa pot engreixar .

I el vi , en quina dosi he beure ?

Pot beure de dos a tres gots diaris , l’home adult . La dona , d’un a dos gots : la dona metabolitza pitjor l’alcohol .

M’agrada la Coca -Cola : puc?

Són cent calories per got : no passa res … sempre que no l’ begui en cada àpat . I triï la que no porta sucre .

La dieta mediterrània és més cara ?

No Marca tants beneficis … ¡ Que et sortirà més car no seguir !

Patrimoni

Surto de l’entrevista amb necessitat de menjar-me un tros amarat d’oli d’ oliva verge extra . Aquest metge nutricionista abandera la dieta mediterrània – amb dades irrefutables de les seves bondats – i convenç . Ara demana a la Unesco – amb col · legues de Grècia , Itàlia i Marroc- que declari la dieta mediterrània patrimoni immaterial de la humanitat , una fórmula que mereix ser protegida i fomentada per les seves incomptables beneficis . Seré més generós en les dosis d’oli d’oliva verge extra a l’hora de regar esmorzars , amanides i guisats . Per gust i plaer , i també per salut . Amb aquesta convicció vaig sortir del congrés sobre dieta mediterrània en la fira Alimentària.

Font: La Vanguardia .